SATMAN

Satelliitti- ja antenniasennuksia yli 30 vuoden kokemuksella

Antennitelevision taajuusmuutokset ovat käynnistyneet heinäkuun lopussa 

Digitan UHF-taajuusalueen antenni-tv-verkossa on käynnistetty lähetystaajuuksien muutostyöt heinäkuun lopussa .  Taajuusmuutokset koskettavat valtaosaa suomalaisista antenni-tv-katsojista. Muutostyöt eivät koske kaapeli-, satelliitti- ja iptv-kotitalouksia. 

Taajuusmuutokset valmistunevat pohjois-suomessa 2015 loppuun mennessä. Tarkkaa aikataulua ei vielä ole, mutta vuoden 2016 loppuun mennessä kaikkien lähetysasemien taajuusmuutokset on tehty.  

 


Mitä kiinteistöissä pitää tehdä 

 

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen kun uusi taajuus on käytössä.   Vahvistimien virittäminen koskee kaikkia yhteisantennikiinteistöjä: kerrostalot, rivitalot ja paritalot, siis kaikkia kiinteistöjä joissa on yhteisantennivahvistin.  Joissain tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan myös joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi. 

Antenniasentajan tehtyä muutokset kiinteistön yhteisantennijärjestelmään on taloyhtiön asukkaiden tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun yleensä automaattisesti. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä. 

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä esim. antennin korkeus- tai paikkamuutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun Digita on tehnyt taajuusmuutokset alueella. Lisätietoa täältä


Taajuusmuutosten ennakoiminen tärkeää 

Taajuusmuutosten takia joudutaan tekemään muutoksia antennijärjestelmiin niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Isännöitsijän/kiinteistövastaavan kannattaa ottaa hyvissä ajoin yhteyttä antenniasentajaan kiinteistön/kiinteistöjen antennijärjestelmän tarkistamiseksi. 

Normaalisti tarvitaan 2-3 käyntiä. Ensimmäinen käynti jolla tarkistetaan nykytilanne. Jos todetaan että riittää pelkkä vahvistimen uudelleen ohjelmointi on seuraava käynti taajuusmuutoksen tapahduttua. Jos todetaan että vahvistin pitää vaihtaa tehdään vaihto hyvissä ajoin heti tarkistuskäynnin jälkeen ja kolmas käynti kun taajuusmuutos on tehty ja vahvistin voidaan ohjelmoida uusille taajuuksille. Jos vahvistimen vaihto ajoittuu taajuusmuutosaikaan saattaa olla ongelmia laitteiden saannissa ja asentajilla on ruuhkaa. 

Satman tekee asennusalueellaan tarkistuskäynnin käytännössä ilmaiseksi kun taloyhtiö on ajoissa asialla. 

Hyvitämme veloittamamme tarkistuskäynnin toteutuneen ohjelmointityön/vahvistimenvaihdon yhteydessä.

Eli kannattaa olla yhteydessä tänään ei huomenna!  


.